Apr 17, 2012 - Roditelji i deca    3 Comments

Kako izabrati poklone deci?!

Kada se približe praznici ili rodjendani ( jer se kod “nas” jedino tada deci moze priuštiti nešto važnije,da ne kažem skuplje ) roditelji se previše opterećuju poklonima za decu. Šta i kako im udovoljiti, što više ih iznenaditi i ispuniti im želje.

Često smo nerealni u granicama želja zajedno sa decom, jer deca želje i zamisli doživljavaju drugacije od odraslih, tj. nas koji imamo iskrivljene slike stvarnosti koje nose težinu materijalnog sveta .

Tako deca učeći od nas često žele : telefone, laptopove, ” markiranu ” garderobu, takodje i igracke koje im uglavnom ne možemo priuštiti, a kada je reč o novcu kao poklonu da i ne spominjem…Većina nas misli da ako im se ispune takve želje biće mirni i oni i mi, ali ne. Iz iskustva znam, da ih to drži dva-tri dana, a zatim kreće sve iznova, deca uvek traže pažnju, igru, kreativnost, zabavu.

Zato, kada se kao i svi opteretimo  mislima o poklonima ( trčim tamo,trčim vamo.. ), a dete već razmišlja o nekim drugim stvarima. Sednem, udahnem, sačekam i uvek sa istom mišlju završim: pored svih materijalnih stvari, svih putovanja koja smo mislili da će im biti važna zbog ” nečega “, shvatim da njima treba jedna nebeska širina, umna sloboda, igra u pesku, valjanje po travi, da im je za Uskrs najvažnije farbanje jaja, za Novu godinu da padne sneg da se sankaju, da za rodjendan imaju tortu i da im dodju drugari ( a ne “ova” ili “ona” igraonica )…

 

 

Sa decom treba razgovarati  i na vreme im objasniti smisao praznika i proslava , da se nijedan praznik ne svodi na poklanjanje, vec na druženje sa bliskim ljudima. Takodje ih na vreme osvestiti da se ljubav ne svodi na gomilu šarenih upakovanih kutija, već da se čuva duboko u nama mnogo duže. Pokloni ne mogu da zamene našu komunikaciju sa detetom, ili vreme koje provodimo sa njim, zato na vreme sebi postavite granice i dobro uvek razmislite o svemu.

3 Comments

  • Sjajan tekst! Otvara vidike i podseća na ono što svi mi roditelji često zaboravljamo! Hvala Ana.

  • Odusevljena….

  • Tekst me je vratio na H. Kartera koji je davno rekao : ” Samo su dve stvari koje mozemo dati svojoj deci: jedna stvar su koreni a druga krila…”

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

You must be logged in to post a comment.